Головна » За мир у країні, за добробут для рідного міста (фоторепортаж)

За мир у країні, за добробут для рідного міста (фоторепортаж)

8 липня 2018 в 18:26 Переглядів: 1036

У суботу, вранці, після нічного рясного дощу йду до Храму. Сонечко, хоч недавно прокинулося, палить нещадно. Парко… Вдалині чути переспів церковних дзвонів.  У далекому обрії сіріє – пухнасті хмарки, мов вівці, збиваються в купу, утворюючи суцільне хмаровиння. Напевно буде дощ, а може й ні. Літо любить дивувати – то пустельна спека, то холод осінній, то «всесвітній» потоп. Скільки себе пам’ятаю, в цей день, 7 липня, завжди йде дощ. Хоч пару крапельок, та грішна земля обов’язково має окропитися з небес живильною вологою. Напевне, це на згадку про Людину, котра вперше використала воду для очищення гріхів. А можливо, ці краплі, то сльози, якими земля оплакує скорботну долю цього ж Великого Чоловіка, що прожив праведне, сповнене небувалого аскетизму, життя та був згублений примхливим грішним світом.
Іоан Предтеча, Хреститель, Пророк, Друг Христа. Яка велика кількість титулів і як мало у нас знань про цю видатну особистість! Якось в народі більш відоме древнє свято Івана Купала та звичаї й традиції пов’язані з ним, що дісталися нам у спадок від предків-язичників. Та нащадкам величної Київської Русі, яка споконвіку вважається колискою християнства слов’янських земель, таки варто пам’ятати, що 7 липня християни шанують День народження Святого Іоанна, Пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього. Хто хоч раз познайомиться з його життям, той довіку матиме приклад мужності, твердої думки, непохитної волі й великої любові до свого Творця.  
Святий Пророк Іоан Хреститель народився в сім’ї  священика Захарії (з роду Аарона) і праведної Єлизавети (з роду царя Давида), родички Пресвятої Богородиці, коли вони були у похилому віці й вже не сподівалися на потомство. Як оповідає Євангеліст Лука, архангел Гавриїл, з’явившись Захарії у храмі, сповістив, що в нього народиться син. Той не повірив почутому. За недовіру словам Господнім став німим, аж до того часу, коли в знаменний день власними руками написав на дощечці ім’я «Іоан», яким мають називати його новонародженого сина. Святий Іоан народився на шість місяців раніше Господа Ісуса Христа. Щодо цього дитяти в Бога був особливий замисел. Він посланий у світ для величнішого служіння – підготувати обраний народ до зустрічі зі своїм Спасителем, Месією. Тому Іоанна й називають «Предтеча» – той, що прийшов попереду.
Недовго святе немовля тішилось ласкою престарілих батьків.  Праведний Захарія - був убитий в храмі, а мати - праведна Єлизавета, - сховавшись в горах, щоб врятувати немовля від Іродових вбивць, теж скоро відійшла у вічність. Як проходили дитячі роки Іоанна – невідомо, в Євангелії згадується лише те, що жив він у пустелі, носив одяг з верблюжого волосся і їв акриди та дикий мед. Такий аскетизм можливо понести тільки з міцною, живильною  Божою допомогою. Цим Святий Іоан являє приклад ідеального представника «ангельського чину» - ченця,  пустельника, постувальника, аскета.
Вже багато років Ізраїль знемагає під гнітом чужинців. Занепадає й розпорошується від міжусобних суперечок. Давно забуті славні перемоги. Мовчать пророки. Обраний народ томиться в очікуванні Обітованого Царя. І тут іскриста тиша пронизується величним гласом: «Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне!» Зрозумівши своє призначення, поборовши в собі людські пристрасті, Святий Іоан через тридцять років вийшов з пустелі аби сповістити людям важливу новину. За це його називають Пророком. «Покайтеся!», -казав він, бо тільки очистивши свої серця від гріховного намулу, життєвої суєти, люди зможуть побачити Христа, свого Спасителя, Котрий вже близько, поміж них. Цей призив актуальний і до нині. Аби побачити Бога не варто далеко ходити світ за очі, літати за моря і океани, в пошуках химерних чудес, адже Він тут, посеред нас. Для цього, очистившись від гріховних звичок, необхідно змінити своє життя, йдучи вузьким шляхом Господніх заповідей.  
Іоан у водах Йордану хрестив, тобто омивав водою, тих, хто щиро повірив його призиву, на знак духовного очищення й готовності до прийняття слова Божого. Він говорив: «Я хрещу вас водою, бо ви покаялись, але за мною йде сильніший від мене, і я не достойний зняти з Нього сандалії». Багато народу приходило до берегів Йордану. Та ось у натовпі з’явився  смиренний Чоловік. Святий Пророк усім єством відчув і зрозумів Хто наближається до нього. «Ось Агнець Божий, який бере на Себе гріхи світу», - промовив Пророк, вказуючи народові на Ісуса. За таке ревне служіння Господу, Іоанна називають Другом Христа.
А далі, як завжди - не любить грішний світ праведників, робить все аби замовкли уста, що холодно й непохитно говорять викривальні слова. Не минула ця участь і Іоанна. За свою правдивість, чесність, намагання відкрити очі правителю на його беззаконня, Святий Пророк був підступно вбитий. Й здавалося б, що битва програна, але ж ні - краще бути слугою у Христа, ніж царем у диявола. Пам'ять про Великого Славного Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна жива й понині. А сам він перед Престолом Свого Друга по всяк час просить допомоги тим, хто з вірою і любов’ю звертається до нього.
У нас, у м. Новодністровськ, на честь Великого Святого, Іоанна Хрестителя зведений храм. І щорічно 7 липня тут відбувається престольне свято. Ось і в цьому році правилась Велика Божественна Літургія. Аби розділити святкову радість разом з прихожанами храму та настоятелем о. Миколаєм, до нас завітали гості – віряни з ближніх сіл і, звичайно ж, священики з родинами: благочинний Сокирянського району, о. Нестор з с. Романківці, о. Олексій з с. Наддністрянське, о. Костянтин з с. Ломачинці, о. Георгій з с. Білоусівка, о. Петро з с. Шебутинці, о. Олександр з с. Сербичани та інші.
  У цей день до Господа возносились щирі молитви за мир у нашій багатостраждальній країні, за добробут для рідного міста. І, звичайно ж, згадували усіх мешканців славного Новодністровська. Тож нехай Всевишній по молитвах Святого Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна дарує нам усім многая і благая літа! Зі святом, Вас, любі новодністровці!
Катерина ГЕВАК

Фото – Анастасії ЖАЛЮК